Tarnowskie piątki chemiczne – archiwum

Spotkania, które odbyły się w roku akademickim 2011/2012:

piątek 15.06. 2012 r. godz. 10

JN1JN2dr inż. Jerzy Nosek, „O lodówkach, bombie atomowej i medycynie”
Odkrycie fluoru – badania nad syntezami na uniwersytetach. Osobny świat – przemysł – dlaczego dochodziło do wypadków przy układach chłodniczych. Jak sobie poradzono czyli pierwszy krok, gdy związki fluoru trafiły do praktyki i jakie były tego skutki. Projekt Manhattan. Anestetyki fluorowane oraz tzw. „sztuczna krew” – czyli o pokojowych zastosowaniach związków fluorowych.

piątek 18.05. 2012 r. godz. 10

RD1 RD2prof. dr hab. Roman Dziembaj, „Czy należy bać się chemii i technologii chemicznej?”
Konfrontacja powszechnego wyobrażenia o chemii i technologii chemicznej z rzeczywistością. Przykłady rozwiązań istotnych problemów ludzkości już dokonane lub oferowane przez technologię chemiczną.

piątek 20.04. 2012 r. godz. 10

JK1 JK2dr Joanna Kowal, „Współczesna medycyna bez biomateriałów – niemożliwe!”
Jakie właściwości muszą wykazywać materiały stosowane w medycynie? Biozgodność – jak komórki żywego organizmu reagują na wprowadzenie „obcej” substancji? Jedna tabletka leku na tydzień czyli systemy do kontrolowanego uwalniania substancji czynnych. Resorbowalne implanty – rewolucja w ortopedii. Nowa dziedzina wiedzy – inżynieria tkankowa – odbudowa uszkodzonych organów. To tyko wybrane przykłady zastosowań, które zostały omówione na wykładzie.

piątek 9.03. 2012 r. godz. 10

JJS1 JJS2prof. dr hab. Janusz J. Sepioł, „Hormony w życiu człowieka”
Naturalnie występujące w organiźmie człowieka hormony takie jak estrogeny, testosteron czy progesteron odgrywają bardzo dużą rolę. W trakcie prezentacji została przedstawiona struktura wymienionych hormonow, drogi ich powstawania, a także charakterystyka chemiczna. Ponadto zostały zaprezentowane inne związki organiczne o dużej aktywności biologicznej, między innymi dopamina, serotonina, czy tez fenyloetyloamina.

piątek 10.02. 2012 r. godz. 10

APJ1 APJ2prof. dr hab. Agnieszka Pattek-Janczyk, „NANO nie jest małym kawałkiem dużego”
Czy rzeczywiście nanocząstki jakiejś substancji posiadają inne właściwości fizyczne i chemiczne niż duży przedmiot zrobiony z tego samego materiału? A jeżeli tak jest, to jaka jest przyczyna tego zjawiska? Dlaczego nanocząstki srebra wykazują właściwości bakterio- i grzybobójcze, a złoto od dawna uważane za pierwiastek chemicznie bierny, osadzone w postaci nanocząstek na nośniku, staje się aktywnym i selektywnym katalizatorem wielu reakcji chemicznych? No i w jaki sposób pole magnetyczne może być pomocne w szybkim doprowadzeniu leku do chorego miejsca w organizmie? Odpowiedzi na te i podobne pytania daje dziś ogromnie szybki rozwój nanonauki i nanotechnologii.

piątek 20.01. 2012 r. godz. 10

SONY DSC SONY DSCdr Jarosław Wilamowski, „Świat kolorów widzialnych i niewidzialnych”
Dlaczego trawa jest zielona, pomidory czerwone, a papier śnieżnobiały? Jak znakuje się banknoty? Jak chemicy poznają budowę związków? Udział w spotkaniu pozwolił poznać odpowiedzi na te i szereg innych pytań. Podczas wykładu omówiono m. in.: mechanizm postrzegania kolorów, rolę wybranych barwników naturalnych i syntetycznych oraz reakcji barwnych w życiu codziennym i analizie chemicznej, znaczenie fal elektromagnetycznych spoza zakresu widzialnego oraz podstawy spektroskopii – podstawowej metody analizy substancji chemicznych. Omawiane zagadnienia ilustrowane zostały demonstracjami m. in. efektów fluorescencji, solwatochromii i chemiluminescencji.

piątek 9.12. 2011 r. godz. 10

MM2s MM5sdr Marek Meus, „WWA i ich wpływ na zdrowie człowieka. Świąteczne wędliny z domowej wędzarni”
We współczesnym świecie coraz częściej kupujemy ekologiczną żywność ze względu na ochronę naszego zdrowia. Czy w pełni jesteśmy chronić tereny przeznaczone do produkcji żywności ekologicznej przed zanieczyszczeniami z grupy WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne). Czy naturalne wędzenie i grilowanie potraw jest zdrowe?

piątek 18.11.2011 r. godz. 10

mm mm1dr Małgorzata Martowicz, „Czy na pewno wiesz co jesz? Chemiczne dodatki do żywności i ich wpływ na nasze zdrowie”
Tajemnicze liczby E na opakowaniach żywności. Piąty rodzaj smaku a chemia. Napój owocowy, który nie miał nigdy kontaktu z owocami. Barwne produkty bez sztucznych barwników – prawda, oszustwo czy chwyt reklamowy? Co Ustawodawca mówi o chemicznych dodatkach do żywności, które z nich dopuszcza i w jaki sposób ogranicza ich spożycie?

piątek 21.10.2011 r. godz. 10

dr Dariusz Latowski, „Kwas węglowy a zadyszka”
Czym jest zadyszka, dlaczego trudno ją opanować i dlaczego towarzyszy każdej formie wysiłku? Jaką rolę w tym procesie odgrywa kwas węglowy(IV)? Czy rzeczywiście polega ona na wzmożonym pobieraniu tlenu? Dlaczego pH krwi nie ulega zmianie mimo, iż komórki wytwarzają substancje obniżające pH? Czy jest jakiś związek między zadyszką, kwasem węglowym(IV), hemoglobiną i pH krwi? Na te pytania próbowaliśmy odpowiedzieć w czasie spotkania zatytułowanego „Kwas węglowy a zadyszka”.


PWSZ w Tarnowie organizuje również TARNOWSKIE PIĄTKI MATEMATYCZNE